Ana içeriğe atla

1000Beyin Projesi Başlıyor!



Beynimiz bizi geçmişten geleceğe taşıyan muazzam bir organ. Duygularımız, anılarımız, gelecek planlarımız, arkadaşlarımız, sevdiklerimiz hep onun içinde. Peki ya nasıl çalıştığını hiç biliyor muyuz? Kalp atışlarımızı kimi zaman duyuyoruz. Beynimizin nasıl çalıştığına dair bir his yaşadık mı hiç? Milisaniyeler kadar kısa sürelerde çıkardığı frekansları hiç gözlemleme şansınız oldu mu? Beynimiz, sahip olduğumuz en değerli hazine ve o hazineyi nasıl geliştireceğimiz çok önemli.

Merkezimizde tükettiğimiz gıdalarla beyin dalgalarımızın değişimi arasındaki ilişkiyi ortaya koyacak bir araştırmaya başladık. Araştırmamızda günlük yaşamımızda da karşılaşabileceğimiz biberiye, nar kabuğu, zeytin yaprağı, kırmızı meyvelerdeki etken maddeler gibi birçok doğal bileşenle zenginleştirilerek hazırlanmış kurabiye, ekmek, yoğurt gibi gıdaların beynimiz üzerindeki etkilerini araştırıyoruz.

Araştırmamıza katılan gönüllümüze öncelikle herhangi bir şey yedirmeden beyin dalgalarının EEG yöntemiyle kaydedilmesini sağlıyoruz. Sonrasında kendisine uygun gıdayı verip, tüketmesini söylüyoruz. Tükettikten 2 saat sonra bir kez daha beyin dalgalarının ölçümlemesini gerçekleştiriyoruz. Aradaki boşlukta kendisine beynin çalışması hakkında bilgilendirme yapıyoruz.

Araştırmamız İstanbul Üniversitesi, Avcılar Kampüsü, SANKARA Beyin ve Biyoteknoloji Araştırma Merkezi’nde gerçekleştiriliyor. Randevu almak için eeg@sankara.com.tr adresine iletişim bilgilerinizi içeren bir e-posta göndermeniz yeterli. Daha sonra sizle iletişime geçip, randevu zamanını netleştireceğiz.

Araştırmamız oldukça büyük bir proje 1000 kadar gönüllüye ihtiyacımız var. Fakat endişeli değiliz, çünkü ülkemizde bilime gönül verecek yüz binler var. Araştırmamız sonucunda beyninizin nasıl işlediği hakkında bir sonuç raporu hazırlanıp sizlere teslim edilecek. Projenin işleyişi ve sonuçları www.1000beyin.com adresinden takip edilebilecek. Ayrıca katılımcı oranına bağlı olarak elde ettiğimiz verileri düzenli aralıklarla merkezimizde bulunan salonumuzda sizlerle de paylaşacağız.

Araştırmamızın temel hedefi normal ve hastalık durumlarında beynimizin biyoaktif gıdalarla etkileşimini ortaya koymak ve böylece örneğin moralimiz düşükse neyce zengin bir beslenmeyi tercih etmeliyiz ya da daha enerjik, motive olmak istiyorsak neleri tüketmeliyiz ya da sadece sakinleşmek, dinginleşmek istiyorsak neleri tüketmemiz gerektiğini ortaya koymak hedefindeyiz. Benzer şekilde daha güçlü bir hafızaya sahip olmak, mental yetilerimizi güçlendirmek, daha sağlıklı yaşlanabilmek için gerekli olan doğal bileşenleri de bu araştırma sonucunda belirlemiş olacağız. O yüzden herkesin elini taşın altına koyarak çalışmamıza sonsuz destek vermesini içtenlikle bekliyoruz.

Can KAYACILAR
Sankara Beyin ve Biyoteknoloji Araştırma Merkezi
Genel Direktörü

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

MOR BAKLAVA HAKKINDA PEK BİLİNMEYENLER

Ülkemizde bazı şeyleri değiştirmenin zamanı geldi de geçiyor bile. Bunlardan en önemlisi de belki tüketim alışkanlıklarını değiştirip, daha sağlıklı bir tüketime geçebilmek. Peki ya bunu nasıl başarabiliriz? Yani toplumumuzun daha sağlıklı beslenmesini nasıl sağlayabiliriz? Sonuçta beslenme bir alışkanlık ve geleneksel tüketimlerimiz de (ekmek, baklava vs.) ortada. Kimi yörelerimiz eti bol yerken, kimi yörelerimiz ekmeği bol tüketiyor. Toplumumuzun geneline bakarsak ise ülkemizde yaşayan bir insan günlük toplam enerji ihtiyacının %50’sini sadece ekmekten karşılıyor! Bu müthiş bir rakam. Kriz dönemlerinde bu ihtiyacı karşılama oranı (muhtemelen şimdi de öyledir) %70’lere çıkıyor. Yani toplumumuza “ekmek tüketmeyin” demek abeste iştigal. Peki ya o zaman ne yapacağız? Toplumumuzu nasıl sağlıklı besleyeceğiz? Bunu yapmanın en doğru yollarından bir tanesi de toplumumuzun sıklıkla tükettiği gıdaları farklı ve doğal bileşenlerce zenginleştirmek! Bunu da ancak ileri teknoloji kullanarak gerç...

Geleceğin En Değerli Besin İçeriği: Sankara Mormiks

İnovasyon yani yenilik güçtür, bilim güçtür. Bunu salgın dolayısıyla çok daha iyi bir şekilde kavrıyoruz. “Zenginleştirilmiş gıdalar” ya da “sağlığımıza bir fayda sağlayan gıdalar”, geleceğin gıdaları olarak bilinmekle birlikte virüs salgını ile şimdinin en tercih edilenleri arasında yerini almaya başladı bile. Peki ya nedir bu zenginleştirilmiş gıdalar? Hemen açıklayayım. Örneğin siz mor sebze ve meyvelerden yüksek teknoloji kullanarak doğal bileşenler olan renk pigmentlerini saflaştırıp, herhangi bir unlu mamüle belli dozlarda eklerseniz bu bir zenginleştirilmiş gıda ya da daha teknik bir terimle bir “Fonksiyonel Gıda” olur. Fonksiyonu da tükettiğimiz zaman sağlığımıza bir fayda sağlamasından gelmektedir. Örneğin mor sebze ve meyveleri bilim insanları sıklıkla tüketmemizi önermektedir. Bunun altında yatan ana neden, mor sebze ve meyvelerin içeriğinde bulunan ve meyve-sebzeye mor rengi veren bileşenlerdir. Bu bileşenler tüketildiği zaman bizleri çeşitli moleküler mekanizmalar üzerin...

MorMiks'le İlgili Sıkça Sorulan Sorular

MorMiks Ürünü Nedir? İçeriğinde Ne Vardır? MorMiks ürünü İstanbul Üniversitesi, Avcılar Kampüsü, Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nde yer alan ve ülkemizin Ar-Ge ve endüstriyel üretimin bir arada olduğu tematik araştırma merkezi olan Sankara Beyin ve Biyoteknoloji Araştırma Merkezi’nde üretilmektedir. Mormiks temelde gıdaların içerisinde katılabilecek ve hazırlanan gıdaların Fonksiyonel Gıda olmasını sağlayabilecek, toz formda bir etken bileşendir. İçeriğinde mor sebze ve meyvelerden saflaştırılan ve sağlığa faydaları binlerce bilimsel yayına konu olan antosiyaninler (renk pigmentleri) vardır. %100 doğal ve tamamen ülke kaynaklarıyla üretilen %100 yerli bir üründür. MorMiks ile Neler Yapılabilir? Başta ekmek, poğaça, açma, simit, kurabiye, tatlı, makarna olmak üzere birçok unlu mamül MorMiks katılarak geliştirilebilir. Benzer şekilde sütlü tatlılar, peynir, yoğurt gibi ürünler de MorMiks katılarak fonksiyonel hale getirilebilmektedir. Soslar, reçeller, çiğ köfteler, b...