Ana içeriğe atla

MorMiks'le İlgili Sıkça Sorulan Sorular




MorMiks Ürünü Nedir? İçeriğinde Ne Vardır?

MorMiks ürünü İstanbul Üniversitesi, Avcılar Kampüsü, Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nde yer alan ve ülkemizin Ar-Ge ve endüstriyel üretimin bir arada olduğu tematik araştırma merkezi olan Sankara Beyin ve Biyoteknoloji Araştırma Merkezi’nde üretilmektedir. Mormiks temelde gıdaların içerisinde katılabilecek ve hazırlanan gıdaların Fonksiyonel Gıda olmasını sağlayabilecek, toz formda bir etken bileşendir. İçeriğinde mor sebze ve meyvelerden saflaştırılan ve sağlığa faydaları binlerce bilimsel yayına konu olan antosiyaninler (renk pigmentleri) vardır. %100 doğal ve tamamen ülke kaynaklarıyla üretilen %100 yerli bir üründür.

MorMiks ile Neler Yapılabilir?

Başta ekmek, poğaça, açma, simit, kurabiye, tatlı, makarna olmak üzere birçok unlu mamül MorMiks katılarak geliştirilebilir. Benzer şekilde sütlü tatlılar, peynir, yoğurt gibi ürünler de MorMiks katılarak fonksiyonel hale getirilebilmektedir. Soslar, reçeller, çiğ köfteler, baklavalar vs. her türlü farklı üründe, su aktivitesinin yüksek olduğu birçok üründe rahatlıkla kullanılabilir.

MorMiks Nasıl ve Ne Amaçla Geliştirildi?

Geleceği sağlıklı bir şekilde kuracak olan en etkili şeylerin başında “gıda” gelmektedir. Gıdaların sağlıklı olması, toplumların sağlıklı olması anlamına gelmektedir. Prof. Dr. İhsan KARA’nın tıpta 50 yılın üzerinde gerçekleştirdiği çalışmalar ve gözlemler ayrıca ekibinin özverili Ar-Ge çalışmaları neticesinde mor renkli sebze ve meyvelerden sağlığımız için faydalı bileşenler yüksek teknoloji kullanılarak saflaştırıldı ve MorMiks isimli ürün geliştirildi. Antosiyanin denilen bu bileşenler saflaştırıldığında saflaştırıldığı kaynaktan gelen tatlar son üründe kalmıyor. Böylece antosiyaninler yaygın bir biçimde her mamülde kullanılabilir hale gelmektedir. MorMiks’in geliştirilmesinin temel amacı geniş kitlelerin sağlığını sıklıkla tüketilen gıdaların zenginleştirilmesini sağlayarak, toplumda görülen kronik hastalıkların etkilerini azaltmak ve daha sağlıklı bir toplum inşa etmek amacını taşımaktadır. Antosiyaninlerin bilinen 9000’in üzerinde bilimsel yayına konu olması ve özellikle kan şekerini dengeleyerek diyabet, obezite gibi hastalıklarla mücadelede oldukça etkili olması ve düzenli kullanıldığında kalp-damar hastalıklarının, beyin-damar hastalıklarının, Alzheimer, Parkinson gibi nörodejeneratif hastalıkların ve kanser gelişiminin engellenmesindeki etkin rolü nedeniyle antosiyaninler geniş kitlelerin sağlığını koruyabilecek potansiyeldedir.

MorMiks’le Ürün Geliştirme Bilgileri

MorMiks’le ürün geliştirirken sağlık etkilerinin görülebilmesi için genel kullanım dozu kuru madde üzerinden ortalama %8’dir. Örneğin 300 gram undan bir ekmek yapılacaksa 24 gram MorMiks ürüne eklenerek ekmek geliştirilebilir. Unlu ürünlerde eklenilen MorMiks kadar un eksiltmeye gerek yoktur. Fakat nişastalı ürünlerde eklenilen MorMiks miktarı kadar nişastanın ürün formülünden eksiltilmesi ürün geliştirilmesine katkı sağlamaktadır.

Ürün geliştirme aşamasında Mormiks una eklenerek ürün üretimi gerçekleştirilir. Suyun az olduğu, su aktivitesinin düşük olduğu ürünlerde ise suda çözündürülerek ürüne katılır.
MorMiks içerisindeki antosiyaninler özel saflaştırma yöntemleri ile saflaştırıldığı için ısıdan yüksek oranda zarar görmezler. Ürünün içeriğindeki diğer bileşenler ile etkileşim gerçekleştirebilirler. MorMiks içerisindeki antosiyaninler bazik ürünlerde mor-mavi, asidik ürünlerde ise kırmızı-mor renk verirler, bu antosiyaninlerin kendi doğalarında olan bir doğal bir etkileşimdir.

MorMiks’le Geliştirilen Ürünler Ne Gibi Sağlık Etkilerine Sahip Olacaklar?

MorMiks’le geliştirilen ürünler, antosiyaninlerin etkilerinden dolayı “düşük glisemik indekse” sahip olacaklardır. Düşük glisemik indeks demek, tüketilen gıdanın sindiriminin %20 oranında yavaşlatılması ve böylece daha dengeli bir kan şekeri değerlerine ulaşılması anlamına gelmektedir. MorMiks ile yapılan tüm ürünler düşük glisemik indekse sahip, kan şekeri dengesini bozmayan ürünlerdir.

Antosiyaninlerin günlük kullanım dozu olarak üst sınır söz konusu değildir. Örneğin, %8 oranında MorMiks’le hazırlanan bir ekmeğin 100 gramı 20 mg antosiyanin içermektedir. Bu sağlığımız açısında oldukça iyi bir orandır. Bu oranların belirlenmesinde Avrupa Gıda Otoritesi (EFSA) verileri temel alınmıştır.

MorMiks’le Geliştirilen Ürünleri Kimler Kullanabilir?

Geliştirdiğimiz MorMiks ürünümüzle üretilen ürünleri her yaştan birey güvenle kullanabilir. Çocukların sağlıklı zihin ve beden gelişiminin sağlanması, çocukluk çağı obezitesinin engellenmesi, sağlıklı beyin gelişiminin desteklenmesi için MorMiks’le yapılan ürünler oldukça uygundur. Benzer şekilde yetişkin bireylerin sağlıklarının güçlendirilmesi ve daha sağlıklı olunması için MorMiks’li ürünler tercih sebebi olmalıdır. Düzenli spor yapanların, sağlığına dikkat eden herkesin kullanımına uygundur. Sağlıklı bireylerde sağlığın daha da güçlendirilmesi için iyi bir antioksidan kaynağıdır. Yaşlılarda demans problemlerinin azaltılması ya da gelişiminin engellenmesi, kan dolaşım problemlerinin giderilmesi ve daha sağlıklı bir kalp-damar sisteminin geliştirilmesi için MorMiks yaşlılarda da kullanılabilir. Tüm hastalık gruplarında (yüksek tansiyon, diyabet, kanser vs.) herhangi bir sakınca olmadan düzenli bir şekilde kullanılabilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

MOR BAKLAVA HAKKINDA PEK BİLİNMEYENLER

Ülkemizde bazı şeyleri değiştirmenin zamanı geldi de geçiyor bile. Bunlardan en önemlisi de belki tüketim alışkanlıklarını değiştirip, daha sağlıklı bir tüketime geçebilmek. Peki ya bunu nasıl başarabiliriz? Yani toplumumuzun daha sağlıklı beslenmesini nasıl sağlayabiliriz? Sonuçta beslenme bir alışkanlık ve geleneksel tüketimlerimiz de (ekmek, baklava vs.) ortada. Kimi yörelerimiz eti bol yerken, kimi yörelerimiz ekmeği bol tüketiyor. Toplumumuzun geneline bakarsak ise ülkemizde yaşayan bir insan günlük toplam enerji ihtiyacının %50’sini sadece ekmekten karşılıyor! Bu müthiş bir rakam. Kriz dönemlerinde bu ihtiyacı karşılama oranı (muhtemelen şimdi de öyledir) %70’lere çıkıyor. Yani toplumumuza “ekmek tüketmeyin” demek abeste iştigal. Peki ya o zaman ne yapacağız? Toplumumuzu nasıl sağlıklı besleyeceğiz? Bunu yapmanın en doğru yollarından bir tanesi de toplumumuzun sıklıkla tükettiği gıdaları farklı ve doğal bileşenlerce zenginleştirmek! Bunu da ancak ileri teknoloji kullanarak gerç...

Geleceğin En Değerli Besin İçeriği: Sankara Mormiks

İnovasyon yani yenilik güçtür, bilim güçtür. Bunu salgın dolayısıyla çok daha iyi bir şekilde kavrıyoruz. “Zenginleştirilmiş gıdalar” ya da “sağlığımıza bir fayda sağlayan gıdalar”, geleceğin gıdaları olarak bilinmekle birlikte virüs salgını ile şimdinin en tercih edilenleri arasında yerini almaya başladı bile. Peki ya nedir bu zenginleştirilmiş gıdalar? Hemen açıklayayım. Örneğin siz mor sebze ve meyvelerden yüksek teknoloji kullanarak doğal bileşenler olan renk pigmentlerini saflaştırıp, herhangi bir unlu mamüle belli dozlarda eklerseniz bu bir zenginleştirilmiş gıda ya da daha teknik bir terimle bir “Fonksiyonel Gıda” olur. Fonksiyonu da tükettiğimiz zaman sağlığımıza bir fayda sağlamasından gelmektedir. Örneğin mor sebze ve meyveleri bilim insanları sıklıkla tüketmemizi önermektedir. Bunun altında yatan ana neden, mor sebze ve meyvelerin içeriğinde bulunan ve meyve-sebzeye mor rengi veren bileşenlerdir. Bu bileşenler tüketildiği zaman bizleri çeşitli moleküler mekanizmalar üzerin...

Dünyanın En Etkili İlacı: Egzersiz

Elinizde bir anahtar olduğunu düşünün ve o anahtarın her kapıyı açabildiğini, anahtar deliğine göre kendini şekillendirdiğini. Müthiş bir şey olurdu değil mi? İlerleyen yaşımızla birlikte sahip olduğumuz hastalıkların ya da kötü bedensel koşulların sayısı da artıyor. Her geçen gün örneğin daha fazla ağrı kesici kullanmak durumunda kalıyoruz. Çünkü bedenimiz sürekli olarak hatalar veriyor. Bu hatalar daha sonra zamanla birikiyor ve bizlerin yaşam koşullarını zorlaştıran hastalıklara dönüyor. Tüm bu hastalıkların ya da yaşadığımız rahatsızlıkların sadece tek bir çözüm yolu olduğunu biliyor muydunuz? Bir çoğumuz sağlıklı beslenmeye bugünlerde dikkat ediyoruz. Düzenli yaşamaya çalışıyoruz. Fakat durumumuz her zaman çok da iyiye gitmiyor. Peki ya eksikliğimiz nerede? Temel eksikliğimiz düzenli egzersiz yapmamamız. Çünkü egzersize yeterli zaman ayırmıyoruz. Eğer yaparsak da doğru egzersiz yapmadığımız için 2 hafta içerisinde egzersizi bırakıyoruz. Çünkü egzersiz aslında bir profesyonelli...