Ana içeriğe atla

MorMiks'le İlgili Sıkça Sorulan Sorular




MorMiks Ürünü Nedir? İçeriğinde Ne Vardır?

MorMiks ürünü İstanbul Üniversitesi, Avcılar Kampüsü, Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nde yer alan ve ülkemizin Ar-Ge ve endüstriyel üretimin bir arada olduğu tematik araştırma merkezi olan Sankara Beyin ve Biyoteknoloji Araştırma Merkezi’nde üretilmektedir. Mormiks temelde gıdaların içerisinde katılabilecek ve hazırlanan gıdaların Fonksiyonel Gıda olmasını sağlayabilecek, toz formda bir etken bileşendir. İçeriğinde mor sebze ve meyvelerden saflaştırılan ve sağlığa faydaları binlerce bilimsel yayına konu olan antosiyaninler (renk pigmentleri) vardır. %100 doğal ve tamamen ülke kaynaklarıyla üretilen %100 yerli bir üründür.

MorMiks ile Neler Yapılabilir?

Başta ekmek, poğaça, açma, simit, kurabiye, tatlı, makarna olmak üzere birçok unlu mamül MorMiks katılarak geliştirilebilir. Benzer şekilde sütlü tatlılar, peynir, yoğurt gibi ürünler de MorMiks katılarak fonksiyonel hale getirilebilmektedir. Soslar, reçeller, çiğ köfteler, baklavalar vs. her türlü farklı üründe, su aktivitesinin yüksek olduğu birçok üründe rahatlıkla kullanılabilir.

MorMiks Nasıl ve Ne Amaçla Geliştirildi?

Geleceği sağlıklı bir şekilde kuracak olan en etkili şeylerin başında “gıda” gelmektedir. Gıdaların sağlıklı olması, toplumların sağlıklı olması anlamına gelmektedir. Prof. Dr. İhsan KARA’nın tıpta 50 yılın üzerinde gerçekleştirdiği çalışmalar ve gözlemler ayrıca ekibinin özverili Ar-Ge çalışmaları neticesinde mor renkli sebze ve meyvelerden sağlığımız için faydalı bileşenler yüksek teknoloji kullanılarak saflaştırıldı ve MorMiks isimli ürün geliştirildi. Antosiyanin denilen bu bileşenler saflaştırıldığında saflaştırıldığı kaynaktan gelen tatlar son üründe kalmıyor. Böylece antosiyaninler yaygın bir biçimde her mamülde kullanılabilir hale gelmektedir. MorMiks’in geliştirilmesinin temel amacı geniş kitlelerin sağlığını sıklıkla tüketilen gıdaların zenginleştirilmesini sağlayarak, toplumda görülen kronik hastalıkların etkilerini azaltmak ve daha sağlıklı bir toplum inşa etmek amacını taşımaktadır. Antosiyaninlerin bilinen 9000’in üzerinde bilimsel yayına konu olması ve özellikle kan şekerini dengeleyerek diyabet, obezite gibi hastalıklarla mücadelede oldukça etkili olması ve düzenli kullanıldığında kalp-damar hastalıklarının, beyin-damar hastalıklarının, Alzheimer, Parkinson gibi nörodejeneratif hastalıkların ve kanser gelişiminin engellenmesindeki etkin rolü nedeniyle antosiyaninler geniş kitlelerin sağlığını koruyabilecek potansiyeldedir.

MorMiks’le Ürün Geliştirme Bilgileri

MorMiks’le ürün geliştirirken sağlık etkilerinin görülebilmesi için genel kullanım dozu kuru madde üzerinden ortalama %8’dir. Örneğin 300 gram undan bir ekmek yapılacaksa 24 gram MorMiks ürüne eklenerek ekmek geliştirilebilir. Unlu ürünlerde eklenilen MorMiks kadar un eksiltmeye gerek yoktur. Fakat nişastalı ürünlerde eklenilen MorMiks miktarı kadar nişastanın ürün formülünden eksiltilmesi ürün geliştirilmesine katkı sağlamaktadır.

Ürün geliştirme aşamasında Mormiks una eklenerek ürün üretimi gerçekleştirilir. Suyun az olduğu, su aktivitesinin düşük olduğu ürünlerde ise suda çözündürülerek ürüne katılır.
MorMiks içerisindeki antosiyaninler özel saflaştırma yöntemleri ile saflaştırıldığı için ısıdan yüksek oranda zarar görmezler. Ürünün içeriğindeki diğer bileşenler ile etkileşim gerçekleştirebilirler. MorMiks içerisindeki antosiyaninler bazik ürünlerde mor-mavi, asidik ürünlerde ise kırmızı-mor renk verirler, bu antosiyaninlerin kendi doğalarında olan bir doğal bir etkileşimdir.

MorMiks’le Geliştirilen Ürünler Ne Gibi Sağlık Etkilerine Sahip Olacaklar?

MorMiks’le geliştirilen ürünler, antosiyaninlerin etkilerinden dolayı “düşük glisemik indekse” sahip olacaklardır. Düşük glisemik indeks demek, tüketilen gıdanın sindiriminin %20 oranında yavaşlatılması ve böylece daha dengeli bir kan şekeri değerlerine ulaşılması anlamına gelmektedir. MorMiks ile yapılan tüm ürünler düşük glisemik indekse sahip, kan şekeri dengesini bozmayan ürünlerdir.

Antosiyaninlerin günlük kullanım dozu olarak üst sınır söz konusu değildir. Örneğin, %8 oranında MorMiks’le hazırlanan bir ekmeğin 100 gramı 20 mg antosiyanin içermektedir. Bu sağlığımız açısında oldukça iyi bir orandır. Bu oranların belirlenmesinde Avrupa Gıda Otoritesi (EFSA) verileri temel alınmıştır.

MorMiks’le Geliştirilen Ürünleri Kimler Kullanabilir?

Geliştirdiğimiz MorMiks ürünümüzle üretilen ürünleri her yaştan birey güvenle kullanabilir. Çocukların sağlıklı zihin ve beden gelişiminin sağlanması, çocukluk çağı obezitesinin engellenmesi, sağlıklı beyin gelişiminin desteklenmesi için MorMiks’le yapılan ürünler oldukça uygundur. Benzer şekilde yetişkin bireylerin sağlıklarının güçlendirilmesi ve daha sağlıklı olunması için MorMiks’li ürünler tercih sebebi olmalıdır. Düzenli spor yapanların, sağlığına dikkat eden herkesin kullanımına uygundur. Sağlıklı bireylerde sağlığın daha da güçlendirilmesi için iyi bir antioksidan kaynağıdır. Yaşlılarda demans problemlerinin azaltılması ya da gelişiminin engellenmesi, kan dolaşım problemlerinin giderilmesi ve daha sağlıklı bir kalp-damar sisteminin geliştirilmesi için MorMiks yaşlılarda da kullanılabilir. Tüm hastalık gruplarında (yüksek tansiyon, diyabet, kanser vs.) herhangi bir sakınca olmadan düzenli bir şekilde kullanılabilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

MOR BAKLAVA HAKKINDA PEK BİLİNMEYENLER

Ülkemizde bazı şeyleri değiştirmenin zamanı geldi de geçiyor bile. Bunlardan en önemlisi de belki tüketim alışkanlıklarını değiştirip, daha sağlıklı bir tüketime geçebilmek. Peki ya bunu nasıl başarabiliriz? Yani toplumumuzun daha sağlıklı beslenmesini nasıl sağlayabiliriz? Sonuçta beslenme bir alışkanlık ve geleneksel tüketimlerimiz de (ekmek, baklava vs.) ortada. Kimi yörelerimiz eti bol yerken, kimi yörelerimiz ekmeği bol tüketiyor. Toplumumuzun geneline bakarsak ise ülkemizde yaşayan bir insan günlük toplam enerji ihtiyacının %50’sini sadece ekmekten karşılıyor! Bu müthiş bir rakam. Kriz dönemlerinde bu ihtiyacı karşılama oranı (muhtemelen şimdi de öyledir) %70’lere çıkıyor. Yani toplumumuza “ekmek tüketmeyin” demek abeste iştigal. Peki ya o zaman ne yapacağız? Toplumumuzu nasıl sağlıklı besleyeceğiz? Bunu yapmanın en doğru yollarından bir tanesi de toplumumuzun sıklıkla tükettiği gıdaları farklı ve doğal bileşenlerce zenginleştirmek! Bunu da ancak ileri teknoloji kullanarak gerç

Mor Fırıncılık Ürünleri 2020’ye Damgasını Vuracak!

Mor ekmek, mor simit, mor bazlama derken mor kurabiyeler, mor baklavalar, mor cheesecake’ler, mor muffinler, mor galetalar yakın zamanda raflarda yerini alacak. Mor renkli ürünler gün geçtikçe ülkemizde giderek yaygınlaşıyor. Bu yaygınlaşmanın temellerinde mor rengin çekici gelmesi ve insanların mor renkli ürünleri tükettiklerinde duydukları mutluluk duygusu gelmekte. Mor renk aslında kraliyet rengi. Geçmiş zamanlarda ve günümüzde de hala krallıkla yönetilen yerlerde mor renk soylular tarafından kullanılıyor. O nedenle mor rengin içimize kazınmış böyle bir üstünlüğü de var. Örneğin mor renkli fırıncılık ürünleri hediye seçimlerinde daha çok kullanılıyor. İnsanlar birbirlerine hediye etmek için mor renkli ürünleri tercih ediyorlar. Paylaşımın bu kadar yoğun olduğu bir ortamda, yaygınlığın da ardından gelmesi kaçınılmaz duruyor. Gelelim bu mor fırıncılık ürünlerinin nasıl üretildiğine. Çünkü işin tüm detayları orada. Mor fırıncılık ürünlerine eğer sahte ve kimyasal boyalar kull

Türkiye Alzheimer Görülme Sıklığında Dünyada Birinci Sırada!!!

Bilim dünyasının mihenk taşlarından biri olan The LANCET dergisinde bir yayına rastladım bu sabah. Ve moralim oldukça bozuldu. Dünya'da Alzheimer hastalığının görülme sıklığını konu alan bir makaleydi bu. Ben ülkemizin Alzheimer görülme sıklığında gelecek yıllarda Dünya'da ilk 10 ülke arasında olacağını hep söylerdim konferanslarda, konuşmalarımda.. Ama hiç 1 numara olacağını düşünmemiştim. Fakat bu çalışma gösteriyor ki ülkemiz çoktan Dünya birinciliğine yerleşmiş durumda. Alzheimer demek ailelerin dağılması demek. Alzheimer demek hayatınızda başınıza ve çevrenizin başına gelmiş en kötü şey demek. Ekonomik ve psikolojik yönden en yakınlarımızı da çökerten bir hastalık Alzheimer.. Ve ülkemizde bu hastalığa yakalanmış yüzbinler var. Bu yüzbinlerce aile demek! Alzheimer'ın gelişiminde beslenme en önemli faktör. Yüksek şekerli beslenme Alzheimer gelişiminin temelinde yer alıyor. Tükettiklerimizi sağlıklı bileşenlerce zenginleştirmeliyiz. Fonksiyonel gıdalara hepimizin ge