MorMiks
Ürünü Nedir? İçeriğinde Ne Vardır?
MorMiks
ürünü İstanbul Üniversitesi, Avcılar Kampüsü, Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nde
yer alan ve ülkemizin Ar-Ge ve endüstriyel üretimin bir arada olduğu tematik
araştırma merkezi olan Sankara Beyin ve Biyoteknoloji Araştırma Merkezi’nde
üretilmektedir. Mormiks temelde gıdaların içerisinde katılabilecek ve
hazırlanan gıdaların Fonksiyonel Gıda olmasını sağlayabilecek, toz formda bir
etken bileşendir. İçeriğinde mor sebze ve meyvelerden saflaştırılan ve sağlığa
faydaları binlerce bilimsel yayına konu olan antosiyaninler (renk pigmentleri)
vardır. %100 doğal ve tamamen ülke kaynaklarıyla üretilen %100 yerli bir
üründür.
MorMiks
ile Neler Yapılabilir?
Başta
ekmek, poğaça, açma, simit, kurabiye, tatlı, makarna olmak üzere birçok unlu
mamül MorMiks katılarak geliştirilebilir. Benzer şekilde sütlü tatlılar,
peynir, yoğurt gibi ürünler de MorMiks katılarak fonksiyonel hale
getirilebilmektedir. Soslar, reçeller, çiğ köfteler, baklavalar vs. her türlü farklı üründe, su aktivitesinin yüksek olduğu
birçok üründe rahatlıkla kullanılabilir.
MorMiks
Nasıl ve Ne Amaçla Geliştirildi?
Geleceği
sağlıklı bir şekilde kuracak olan en etkili şeylerin başında “gıda”
gelmektedir. Gıdaların sağlıklı olması, toplumların sağlıklı olması anlamına
gelmektedir. Prof. Dr. İhsan KARA’nın tıpta 50 yılın üzerinde gerçekleştirdiği
çalışmalar ve gözlemler ayrıca ekibinin özverili Ar-Ge çalışmaları neticesinde mor
renkli sebze ve meyvelerden sağlığımız için faydalı bileşenler yüksek teknoloji
kullanılarak saflaştırıldı ve MorMiks isimli ürün geliştirildi. Antosiyanin
denilen bu bileşenler saflaştırıldığında saflaştırıldığı kaynaktan gelen tatlar
son üründe kalmıyor. Böylece antosiyaninler yaygın bir biçimde her mamülde
kullanılabilir hale gelmektedir. MorMiks’in geliştirilmesinin temel amacı geniş
kitlelerin sağlığını sıklıkla tüketilen gıdaların zenginleştirilmesini
sağlayarak, toplumda görülen kronik hastalıkların etkilerini azaltmak ve daha
sağlıklı bir toplum inşa etmek amacını taşımaktadır. Antosiyaninlerin bilinen
9000’in üzerinde bilimsel yayına konu olması ve özellikle kan şekerini dengeleyerek
diyabet, obezite gibi hastalıklarla mücadelede oldukça etkili olması ve düzenli
kullanıldığında kalp-damar hastalıklarının, beyin-damar hastalıklarının,
Alzheimer, Parkinson gibi nörodejeneratif hastalıkların ve kanser gelişiminin
engellenmesindeki etkin rolü nedeniyle antosiyaninler geniş kitlelerin
sağlığını koruyabilecek potansiyeldedir.
MorMiks’le
Ürün Geliştirme Bilgileri
MorMiks’le
ürün geliştirirken sağlık etkilerinin görülebilmesi için genel kullanım dozu
kuru madde üzerinden ortalama %8’dir. Örneğin 300 gram undan bir ekmek
yapılacaksa 24 gram MorMiks ürüne eklenerek ekmek geliştirilebilir. Unlu
ürünlerde eklenilen MorMiks kadar un eksiltmeye gerek yoktur. Fakat nişastalı
ürünlerde eklenilen MorMiks miktarı kadar nişastanın ürün formülünden
eksiltilmesi ürün geliştirilmesine katkı sağlamaktadır.
Ürün
geliştirme aşamasında Mormiks una eklenerek ürün üretimi gerçekleştirilir.
Suyun az olduğu, su aktivitesinin düşük olduğu ürünlerde ise suda
çözündürülerek ürüne katılır.
MorMiks
içerisindeki antosiyaninler özel saflaştırma yöntemleri ile saflaştırıldığı
için ısıdan yüksek oranda zarar görmezler. Ürünün içeriğindeki diğer bileşenler
ile etkileşim gerçekleştirebilirler. MorMiks içerisindeki antosiyaninler bazik
ürünlerde mor-mavi, asidik ürünlerde ise kırmızı-mor renk verirler, bu
antosiyaninlerin kendi doğalarında olan bir doğal bir etkileşimdir.
MorMiks’le
Geliştirilen Ürünler Ne Gibi Sağlık Etkilerine Sahip Olacaklar?
MorMiks’le
geliştirilen ürünler, antosiyaninlerin etkilerinden dolayı “düşük glisemik
indekse” sahip olacaklardır. Düşük glisemik indeks demek, tüketilen gıdanın
sindiriminin %20 oranında yavaşlatılması ve böylece daha dengeli bir kan şekeri
değerlerine ulaşılması anlamına gelmektedir. MorMiks ile yapılan tüm ürünler
düşük glisemik indekse sahip, kan şekeri dengesini bozmayan ürünlerdir.
Antosiyaninlerin
günlük kullanım dozu olarak üst sınır söz konusu değildir. Örneğin, %8 oranında
MorMiks’le hazırlanan bir ekmeğin 100 gramı 20 mg antosiyanin içermektedir. Bu
sağlığımız açısında oldukça iyi bir orandır. Bu oranların belirlenmesinde
Avrupa Gıda Otoritesi (EFSA) verileri temel alınmıştır.
MorMiks’le
Geliştirilen Ürünleri Kimler Kullanabilir?
Geliştirdiğimiz
MorMiks ürünümüzle üretilen ürünleri her yaştan birey güvenle kullanabilir.
Çocukların sağlıklı zihin ve beden gelişiminin sağlanması, çocukluk çağı
obezitesinin engellenmesi, sağlıklı beyin gelişiminin desteklenmesi için
MorMiks’le yapılan ürünler oldukça uygundur. Benzer şekilde yetişkin bireylerin
sağlıklarının güçlendirilmesi ve daha sağlıklı olunması için MorMiks’li ürünler
tercih sebebi olmalıdır. Düzenli spor yapanların, sağlığına dikkat eden
herkesin kullanımına uygundur. Sağlıklı bireylerde sağlığın daha da
güçlendirilmesi için iyi bir antioksidan kaynağıdır. Yaşlılarda demans
problemlerinin azaltılması ya da gelişiminin engellenmesi, kan dolaşım
problemlerinin giderilmesi ve daha sağlıklı bir kalp-damar sisteminin
geliştirilmesi için MorMiks yaşlılarda da kullanılabilir. Tüm hastalık
gruplarında (yüksek tansiyon, diyabet, kanser vs.) herhangi bir sakınca olmadan
düzenli bir şekilde kullanılabilir.
Yorumlar
Yorum Gönder