Dünya olarak çok sancılı bir
süreçten geçiyoruz. Ülke olarak da viral tablomuz giderek ağırlaşıyor. Alınan
önlemler arttırılıyor. Yaşamlarımız kısıntıya uğruyor. Bu süreçte herkes birbirinden
kendisini kurtarmasını bekliyor. Bilim insanlarından aşının bulunmasını
bekliyoruz. Koronayı iyileştirecek ilaçların geliştirilmesini ve üretilmesini
bekliyoruz. Sürekli bekliyoruz. Ama kendimizin yapacağı bir sürü şey var. Öncelikle
virüsün bize daha az etki etmesi için mutlaka ama mutlaka bağışıklık
sistemimizi güçlendirmemiz gerekiyor.
Peki ya bunu nasıl yapacağız? Bağışıklık sistemimizi
güçlendirmemiz için gerekli olan şeyleri işte okuyan, araştıran gençlerimiz
bulacak. Pubmed’e bakacak, Sciencedirect’e girecek. Hangi bileşenler, hangi
dozda alınırsa bağışıklığı ne kadar güçlendiriyor hepsini bulacaklar! Buna
inanıyorum. Bu muazzam bir çalışma. Mesela ben her gün koronavirüs ile ilgili
yayınlanan yayınlara bakıyorum. İlgi alanlarımı tarıyorum. Karşıma hep
antiviral özellik gösteren ajanlar çıkıyor. Bu antiviral ajanlar beslenmemizde
yer alan ve temelde antioksidan ya da polifenol olarak bildiğimiz ajanlar. Bu doğal
bileşenlerin inanılmaz güçlü antiviral özellikleri var. Mor sebze ve meyvelerdeki
renk veren antosiyaninler, çayda bulunan kateşinler, zerdeçalda bulunan
kurkumin.. daha sayamayacağım 1.000.000’a yakın bileşen var. Burada önemli olan
doz. Yani ne kadar tükettiğimiz. Ülkemizde her şey yanlış algılanıyor. Örneğin
makale böğürtlendeki cyanidin-3-o-glucoside miktarı yani antosiyaninlerin
antiviral etkilerini çalışıyor ve müthiş güçlü etkiler buluyor. Bizim medyaya
bu çalışma “böğürtlen virüslere karşı etkili” olarak düşüyor. Halbuki değil.
Bilimsel çalışmada kullanılan dozlar bir oturuşta 600-1000 gram arasında
böğürtlen yerseniz ortaya çıkabilecek olan dozlar. Yani burada böğürtlen yemek,
nar yemek, sumak ya da sarımsak yemek bizi virüslerden korumuyor. Çünkü önemli olan
o meyvenin ya da sebzenin içerisinde bulunan etken maddenin dozu. Ve genelde
çok düşük dozlarda oluyor. Örneğin böğürtlerinin gramında 0.1 mg antosiyanin
denilen mor renkli madde bulunuyor. Bundan örneğin 100 mg ve günde 2 kez
tüketmemiz gerekiyorsa bir seferinde 1000 gram yani 1 kg böğürtlen tüketmemiz
gerekiyor. Bu müthiş bir oran ve pratikte bunu gerçekleştirebilmemiz mümkün
değil. Onun yerine bizim Sankara Araştırma Merkezi’nde geliştirdiğimiz “Moleküler
Saflaştırma” metodlarıyla elde edilmiş ürünleri kullanmanız gerekiyor. Örneğin
geliştirdiğimiz Mormiks isimli ürünün gramında 10 mg antosiyanin var ve 100 gram
böğürtlene denk geliyor. Örneğin 5 gram kadar yoğurda karışıtırıp yediğinizde yarım
kilogram böğürtlenden alacağınız faydayı almış oluyorsunuz. Sankara Araştırma
Merkezi’nin bunun gibi daha bir çok araştırması ve ürünü var. Dilerseniz
hepsine www.sankaragida.com adresinden
ulaşabilirsiniz.
Gelelim bu virüs salgınından
insanlarımızı nasıl koruyacağımıza.. Devletimizin alacağı kararlara harfiyen
uymakla birlikte, bizlerin de evimizde yapacağımız şeyler olduğunu bilmemiz
lazım. Ben araştırmalarım sonucunda şu kanıya ulaştım. Eğer özellikle
polifenolce zengin beslenirsek bu virüsle baş etmemiz gayet olası. Örneğin mor
sebze ve meyvelerin içeriğindeki antosiyaninler virüsün hücrelere yapışmasını
engelliyor ve hücre içerisinde çoğalmasını durduruyor. Bu müthiş bir şey değil
mi sizce de? Bu zamana kadar incelediğim makaleleri ekte sizlerle paylaşıyorum
(1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8). Sizler de bu makaleleri incelediğiniz zaman bu kanıya
varacaksınız. Bunlar denenmiş, ispatlanmış şeyler. Her platformda da tartışmaya
hazırım. Diyeceğim şu ki Sankara Mormiks ile hazırlanan her şey “antiviral”
yani virüslere karşı etkili! İster Mormiks’i doğrudan tüketin, ister ekmek
yapın, isterseniz simit, poğaça, gevrek, lavaş.. Ve tüm bu gıdalarla yüksek
dozda antosiyanin alıp kendinizi koruyorsunuz. Tabi bunu günde 2-3 defa düzenli
bir şekilde kullanmak kaydıyla. Çünkü antosiyaninlerin koruyuculuk süreleri
kısa. O nedenle günde birkaç kere alınmaları gerekiyor. Zaten düzenli bir
yaşama geçtiğimizde de böyle yapmayacak mıydık? Sağlıklı gıdalarla günde 1 kez
değil de, birkaç kez beslenmeyecek miydik? Daha ne duruyoruz öyleyse.
Başlığımda da belirttiğim gibi bu
ülkeyi ülkemizin araştıran, okuyan, inceleyen gençleri kurtaracak. Evdeki
insanlarımıza en doğru ürünleri araştırıp, bulup getirip besleyecekler.
Yaşamlarını değiştirecekler. Ben buna can-ı gönülden inanıyorum. O yüzden
diyorum ya kurtaracaksa ülkeyi araştıran gençlerimiz kurtaracak.
1 The Signaling Pathways, and
Therapeutic Targets of Antiviral Agents: Focusing on
the Antiviral Approaches and Clinical Perspectives
of Anthocyanins in the Management of Viral Diseases. Mohammadi
Pour P, Fakhri S, Asgary S, Farzaei MH, Echeverría J.Front Pharmacol. 2019 Nov
8;10:1207. doi: 10.3389/fphar.2019.01207.
2 The inhibitory performance of flavonoid
cyanidin-3-sambubiocide against H274Y mutation in H1N1 influenza virus. Kannan
S, Kolandaivel P.J Biomol Struct Dyn. 2018 Dec;36(16):4255-4269. doi:
10.1080/07391102.2017.1413422.
3 In vitro antiviral activity
of a series of wild berry fruit extracts against representatives of Picorna-,
Orthomyxo- and Paramyxoviridae. Nikolaeva-Glomb L, Mukova L,
Nikolova N, Badjakov I, Dincheva I, Kondakova V, Doumanova L, Galabov AS.Nat
Prod Commun. 2014 Jan;9(1):51-4.
4 Substituent effects on the binding of
natural product anthocyanidin inhibitors to influenza neuraminidase with mass
spectrometry. Swaminathan K, Müller P, Downard KM.Anal Chim
Acta. 2014 May 30;828:61-9. doi: 10.1016/j.aca.2014.04.021. Epub 2014 Apr
5.PMID: 24845816
5 Activity of anthocyanins from fruit extract of
Ribes nigrum L. against influenza A and B viruses. Knox YM,
Hayashi K, Suzutani T, Ogasawara M, Yoshida I, Shiina R, Tsukui A, Terahara N,
Azuma M.Acta Virol. 2001;45(4):209-15.
6 Binding of a
natural anthocyanin inhibitor to influenza neuraminidase by mass
spectrometry. Swaminathan K, Dyason JC, Maggioni A, von
Itzstein M, Downard KM.Anal Bioanal Chem. 2013 Aug;405(20):6563-72. doi:
10.1007/s00216-013-7068-x.
7 Inhibition of
SARS-CoV 3CL protease by flavonoids. Jo S, Kim S, Shin DH, Kim
MS.J Enzyme Inhib Med Chem. 2020 Dec;35(1):145-151. doi:
10.1080/14756366.2019.1690480.
8 Characteristics of flavonoids as potent MERS-CoV 3C-like protease inhibitors. Jo S, Kim H, Kim S, Shin DH, Kim MS.Chem Biol Drug Des. 2019 Dec;94(6):2023-2030. doi: 10.1111/cbdd.13604.
Yorumlar
Yorum Gönder