Ana içeriğe atla

Antosiyaninler Koronavirüse Karşı Etkili Olabilir



Tahminlere göre Türkiye nüfusunun 3’te 2’sinin koronavirüs enfeksiyonuna yakalanması bilim otoriteleri tarafından öngörülüyor. Bu süreçten kolay kolay kurtulamayacağımız kesin. Fakat yapabileceğimiz çok fazla şey var. Öncelikle “antiviral” yani virüse karşı etkili bazı doğal bileşenleri bugünlerde biraz yüksek miktarda tüketmemizde fayda var. Bu bileşenlerin başında da “antosiyaninler” geliyor. Antosiyaninler mor sebze ve meyvelerde bulunan ve mor sebze ve meyvelere rengini veren ana temel bileşen. Bu bileşenlerin bitkilerden alınarak saflaştırılmış formlarıyla yapılan bilimsel araştırmalarda antosiyaninlerin özellikle virüsün hücrelere yapışmasını engellediği ve de eğer bulaşmışsa da virüsün hücre içerisinde çoğalmasını durdurduğuna dair ciddi bilimsel yayınlar var (1, 2, 3, 4, 5, 6).

Peki ya biz ne yapacağız? Öncelikle yaşamınızda mor sebze ve meyvelere yer açacaksınız. Her şeyin morunu tercih edeceksiniz ama bunlarla sınırlı kalmamanız gerekiyor. Bizler Sankara Araştırma Merkezi olarak mor sebze ve meyvelerden aktif maddeleri saflaştırıp yenilikçi ürünler geliştiriyoruz. Bu ürünlerin başında “MorMiks” ürünümüz geliyor. “Mormiks” ürünümüzü günde 2 tatlı kaşığı kadarını yoğurda karıştırıp bu süreç içerisinde tüketebilirsiniz. Gayet faydalı bir ürün. Benzer şekilde hazırladığımız ve yüksek antioksidan içeren “Sankara Gevrekleri” de yine tercih edebileceğiniz antosiyanin zengini bir diğer ürün. Ülkemizde bizim gibi çalışan kurumlar yoktur. Biz 10 adet bilimsel araştırma laboratuvarımıza ek olarak 3 adette endüstriyel üretim tesisini bünyemizde barındıran bir kompleksiz. Ürünlerimizin güvenilirliğinde herhangi bir şüphe olmadan ISO 9001 ve ISO 22000 kalitesinde üretim yapmaktayız.

Viral bu salgının önüne nasıl geçebiliriz? Viral salgınların önüne geçebilmenin tek yolu “daha sağlıklı beslenmek”! Bunu başarabildiğimiz takdirde virüs gelse bile bünyemizde fazla barınamadan ve güçlü bir bağışıklık kazanarak 1-2 günde sadece basit bir burun akıntısıyla geçirebileceğimiz tablolar olacak. Virüsün birçok insana ulaşabileceği tahmin ediliyor. Sağlıklı beslendiğimiz takdirde endişe edebileceğimiz bir tablo önümüzde yok. Bunu başarmamız için sağlığımızı olabildiğince yüksek seviyelere taşımamız gerekiyor. Kendimize bir yemek listesi ayarlayıp düzenimizi korumamız gerekiyor. Örneğin, içeriğiniz bizim geliştirdiğimiz MorMiks’le yapılan ve bir trend olarak ülkemizin her yerine yayılan “Mor Ekmeği” yaşamımızın her alanına dahil etmeliyiz. Hem kendimizi, hem de sevdiklerimizi korumak için antosiyanin zengini mor ekmek tüketebiliriz. Mor ekmeğe ulaşamayanlar için yine merkezimizdeki fırınlarda pişen “Sankara Gevreği” dediğimiz, mor sebze meyvelerdeki antosiyaninler ve zerdeçaldaki kurkumin ile zenginleştirdiğimiz muhteşem hafiflikteki gevreklerimizden düzenli olarak tüketebilirsiniz. Ya da günlük olarak tüketebileceğiniz Kaz Dağları’ndaki zeytin yapraklarından saflaştırdığımız oleuropein ve zerdeçaldan saflaştırarak aldığımız kurkuminle zenginleştirilmiş, bir süper gıda sayılabilecek Sankara Zeytinyağı’mızı kullanabilirsiniz. Kısacası yaşamınızı Sankara markalı ürünlerle zenginleştirip, kendinize yeni bir dünya yaratabilirsiniz. Hepsi de sağlığınızı destekleyen oldukça etkili ürünler. Hepsinin ardında binlerce bilimsel yayın var. Tüm bu yayınları her platformda tartışabiliriz. Ülkemizde  bu şekilde çalışan laboratuvarlar ve üretim merkezleri bizden başka henüz yoktur.

Detaylı bilgi için: www.sankaragida.com, www.sankara.com.tr

Bilimsel referanslar:
1  The Signaling Pathways, and Therapeutic Targets of Antiviral Agents: Focusing on the Antiviral Approaches and Clinical Perspectives of Anthocyanins in the Management of Viral Diseases. Mohammadi Pour P, Fakhri S, Asgary S, Farzaei MH, Echeverría J.Front Pharmacol. 2019 Nov 8;10:1207. doi: 10.3389/fphar.2019.01207.

2  The inhibitory performance of flavonoid cyanidin-3-sambubiocide against H274Y mutation in H1N1 influenza virus. Kannan S, Kolandaivel P.J Biomol Struct Dyn. 2018 Dec;36(16):4255-4269. doi: 10.1080/07391102.2017.1413422.

3  In vitro antiviral activity of a series of wild berry fruit extracts against representatives of Picorna-, Orthomyxo- and Paramyxoviridae. Nikolaeva-Glomb L, Mukova L, Nikolova N, Badjakov I, Dincheva I, Kondakova V, Doumanova L, Galabov AS.Nat Prod Commun. 2014 Jan;9(1):51-4.

4  Substituent effects on the binding of natural product anthocyanidin inhibitors to influenza neuraminidase with mass spectrometry. Swaminathan K, Müller P, Downard KM.Anal Chim Acta. 2014 May 30;828:61-9. doi: 10.1016/j.aca.2014.04.021. Epub 2014 Apr 5.PMID: 24845816

5  Activity of anthocyanins from fruit extract of Ribes nigrum L. against influenza A and B viruses. Knox YM, Hayashi K, Suzutani T, Ogasawara M, Yoshida I, Shiina R, Tsukui A, Terahara N, Azuma M.Acta Virol. 2001;45(4):209-15.

6  Binding of a natural anthocyanin inhibitor to influenza neuraminidase by mass spectrometry. Swaminathan K, Dyason JC, Maggioni A, von Itzstein M, Downard KM.Anal Bioanal Chem. 2013 Aug;405(20):6563-72. doi: 10.1007/s00216-013-7068-x. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

MOR BAKLAVA HAKKINDA PEK BİLİNMEYENLER

Ülkemizde bazı şeyleri değiştirmenin zamanı geldi de geçiyor bile. Bunlardan en önemlisi de belki tüketim alışkanlıklarını değiştirip, daha sağlıklı bir tüketime geçebilmek. Peki ya bunu nasıl başarabiliriz? Yani toplumumuzun daha sağlıklı beslenmesini nasıl sağlayabiliriz? Sonuçta beslenme bir alışkanlık ve geleneksel tüketimlerimiz de (ekmek, baklava vs.) ortada. Kimi yörelerimiz eti bol yerken, kimi yörelerimiz ekmeği bol tüketiyor. Toplumumuzun geneline bakarsak ise ülkemizde yaşayan bir insan günlük toplam enerji ihtiyacının %50’sini sadece ekmekten karşılıyor! Bu müthiş bir rakam. Kriz dönemlerinde bu ihtiyacı karşılama oranı (muhtemelen şimdi de öyledir) %70’lere çıkıyor. Yani toplumumuza “ekmek tüketmeyin” demek abeste iştigal. Peki ya o zaman ne yapacağız? Toplumumuzu nasıl sağlıklı besleyeceğiz? Bunu yapmanın en doğru yollarından bir tanesi de toplumumuzun sıklıkla tükettiği gıdaları farklı ve doğal bileşenlerce zenginleştirmek! Bunu da ancak ileri teknoloji kullanarak gerç...

Geleceğin En Değerli Besin İçeriği: Sankara Mormiks

İnovasyon yani yenilik güçtür, bilim güçtür. Bunu salgın dolayısıyla çok daha iyi bir şekilde kavrıyoruz. “Zenginleştirilmiş gıdalar” ya da “sağlığımıza bir fayda sağlayan gıdalar”, geleceğin gıdaları olarak bilinmekle birlikte virüs salgını ile şimdinin en tercih edilenleri arasında yerini almaya başladı bile. Peki ya nedir bu zenginleştirilmiş gıdalar? Hemen açıklayayım. Örneğin siz mor sebze ve meyvelerden yüksek teknoloji kullanarak doğal bileşenler olan renk pigmentlerini saflaştırıp, herhangi bir unlu mamüle belli dozlarda eklerseniz bu bir zenginleştirilmiş gıda ya da daha teknik bir terimle bir “Fonksiyonel Gıda” olur. Fonksiyonu da tükettiğimiz zaman sağlığımıza bir fayda sağlamasından gelmektedir. Örneğin mor sebze ve meyveleri bilim insanları sıklıkla tüketmemizi önermektedir. Bunun altında yatan ana neden, mor sebze ve meyvelerin içeriğinde bulunan ve meyve-sebzeye mor rengi veren bileşenlerdir. Bu bileşenler tüketildiği zaman bizleri çeşitli moleküler mekanizmalar üzerin...

MorMiks'le İlgili Sıkça Sorulan Sorular

MorMiks Ürünü Nedir? İçeriğinde Ne Vardır? MorMiks ürünü İstanbul Üniversitesi, Avcılar Kampüsü, Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nde yer alan ve ülkemizin Ar-Ge ve endüstriyel üretimin bir arada olduğu tematik araştırma merkezi olan Sankara Beyin ve Biyoteknoloji Araştırma Merkezi’nde üretilmektedir. Mormiks temelde gıdaların içerisinde katılabilecek ve hazırlanan gıdaların Fonksiyonel Gıda olmasını sağlayabilecek, toz formda bir etken bileşendir. İçeriğinde mor sebze ve meyvelerden saflaştırılan ve sağlığa faydaları binlerce bilimsel yayına konu olan antosiyaninler (renk pigmentleri) vardır. %100 doğal ve tamamen ülke kaynaklarıyla üretilen %100 yerli bir üründür. MorMiks ile Neler Yapılabilir? Başta ekmek, poğaça, açma, simit, kurabiye, tatlı, makarna olmak üzere birçok unlu mamül MorMiks katılarak geliştirilebilir. Benzer şekilde sütlü tatlılar, peynir, yoğurt gibi ürünler de MorMiks katılarak fonksiyonel hale getirilebilmektedir. Soslar, reçeller, çiğ köfteler, b...