Ana içeriğe atla

Antosiyaninler Koronavirüse Karşı Etkili Olabilir



Tahminlere göre Türkiye nüfusunun 3’te 2’sinin koronavirüs enfeksiyonuna yakalanması bilim otoriteleri tarafından öngörülüyor. Bu süreçten kolay kolay kurtulamayacağımız kesin. Fakat yapabileceğimiz çok fazla şey var. Öncelikle “antiviral” yani virüse karşı etkili bazı doğal bileşenleri bugünlerde biraz yüksek miktarda tüketmemizde fayda var. Bu bileşenlerin başında da “antosiyaninler” geliyor. Antosiyaninler mor sebze ve meyvelerde bulunan ve mor sebze ve meyvelere rengini veren ana temel bileşen. Bu bileşenlerin bitkilerden alınarak saflaştırılmış formlarıyla yapılan bilimsel araştırmalarda antosiyaninlerin özellikle virüsün hücrelere yapışmasını engellediği ve de eğer bulaşmışsa da virüsün hücre içerisinde çoğalmasını durdurduğuna dair ciddi bilimsel yayınlar var (1, 2, 3, 4, 5, 6).

Peki ya biz ne yapacağız? Öncelikle yaşamınızda mor sebze ve meyvelere yer açacaksınız. Her şeyin morunu tercih edeceksiniz ama bunlarla sınırlı kalmamanız gerekiyor. Bizler Sankara Araştırma Merkezi olarak mor sebze ve meyvelerden aktif maddeleri saflaştırıp yenilikçi ürünler geliştiriyoruz. Bu ürünlerin başında “MorMiks” ürünümüz geliyor. “Mormiks” ürünümüzü günde 2 tatlı kaşığı kadarını yoğurda karıştırıp bu süreç içerisinde tüketebilirsiniz. Gayet faydalı bir ürün. Benzer şekilde hazırladığımız ve yüksek antioksidan içeren “Sankara Gevrekleri” de yine tercih edebileceğiniz antosiyanin zengini bir diğer ürün. Ülkemizde bizim gibi çalışan kurumlar yoktur. Biz 10 adet bilimsel araştırma laboratuvarımıza ek olarak 3 adette endüstriyel üretim tesisini bünyemizde barındıran bir kompleksiz. Ürünlerimizin güvenilirliğinde herhangi bir şüphe olmadan ISO 9001 ve ISO 22000 kalitesinde üretim yapmaktayız.

Viral bu salgının önüne nasıl geçebiliriz? Viral salgınların önüne geçebilmenin tek yolu “daha sağlıklı beslenmek”! Bunu başarabildiğimiz takdirde virüs gelse bile bünyemizde fazla barınamadan ve güçlü bir bağışıklık kazanarak 1-2 günde sadece basit bir burun akıntısıyla geçirebileceğimiz tablolar olacak. Virüsün birçok insana ulaşabileceği tahmin ediliyor. Sağlıklı beslendiğimiz takdirde endişe edebileceğimiz bir tablo önümüzde yok. Bunu başarmamız için sağlığımızı olabildiğince yüksek seviyelere taşımamız gerekiyor. Kendimize bir yemek listesi ayarlayıp düzenimizi korumamız gerekiyor. Örneğin, içeriğiniz bizim geliştirdiğimiz MorMiks’le yapılan ve bir trend olarak ülkemizin her yerine yayılan “Mor Ekmeği” yaşamımızın her alanına dahil etmeliyiz. Hem kendimizi, hem de sevdiklerimizi korumak için antosiyanin zengini mor ekmek tüketebiliriz. Mor ekmeğe ulaşamayanlar için yine merkezimizdeki fırınlarda pişen “Sankara Gevreği” dediğimiz, mor sebze meyvelerdeki antosiyaninler ve zerdeçaldaki kurkumin ile zenginleştirdiğimiz muhteşem hafiflikteki gevreklerimizden düzenli olarak tüketebilirsiniz. Ya da günlük olarak tüketebileceğiniz Kaz Dağları’ndaki zeytin yapraklarından saflaştırdığımız oleuropein ve zerdeçaldan saflaştırarak aldığımız kurkuminle zenginleştirilmiş, bir süper gıda sayılabilecek Sankara Zeytinyağı’mızı kullanabilirsiniz. Kısacası yaşamınızı Sankara markalı ürünlerle zenginleştirip, kendinize yeni bir dünya yaratabilirsiniz. Hepsi de sağlığınızı destekleyen oldukça etkili ürünler. Hepsinin ardında binlerce bilimsel yayın var. Tüm bu yayınları her platformda tartışabiliriz. Ülkemizde  bu şekilde çalışan laboratuvarlar ve üretim merkezleri bizden başka henüz yoktur.

Detaylı bilgi için: www.sankaragida.com, www.sankara.com.tr

Bilimsel referanslar:
1  The Signaling Pathways, and Therapeutic Targets of Antiviral Agents: Focusing on the Antiviral Approaches and Clinical Perspectives of Anthocyanins in the Management of Viral Diseases. Mohammadi Pour P, Fakhri S, Asgary S, Farzaei MH, Echeverría J.Front Pharmacol. 2019 Nov 8;10:1207. doi: 10.3389/fphar.2019.01207.

2  The inhibitory performance of flavonoid cyanidin-3-sambubiocide against H274Y mutation in H1N1 influenza virus. Kannan S, Kolandaivel P.J Biomol Struct Dyn. 2018 Dec;36(16):4255-4269. doi: 10.1080/07391102.2017.1413422.

3  In vitro antiviral activity of a series of wild berry fruit extracts against representatives of Picorna-, Orthomyxo- and Paramyxoviridae. Nikolaeva-Glomb L, Mukova L, Nikolova N, Badjakov I, Dincheva I, Kondakova V, Doumanova L, Galabov AS.Nat Prod Commun. 2014 Jan;9(1):51-4.

4  Substituent effects on the binding of natural product anthocyanidin inhibitors to influenza neuraminidase with mass spectrometry. Swaminathan K, Müller P, Downard KM.Anal Chim Acta. 2014 May 30;828:61-9. doi: 10.1016/j.aca.2014.04.021. Epub 2014 Apr 5.PMID: 24845816

5  Activity of anthocyanins from fruit extract of Ribes nigrum L. against influenza A and B viruses. Knox YM, Hayashi K, Suzutani T, Ogasawara M, Yoshida I, Shiina R, Tsukui A, Terahara N, Azuma M.Acta Virol. 2001;45(4):209-15.

6  Binding of a natural anthocyanin inhibitor to influenza neuraminidase by mass spectrometry. Swaminathan K, Dyason JC, Maggioni A, von Itzstein M, Downard KM.Anal Bioanal Chem. 2013 Aug;405(20):6563-72. doi: 10.1007/s00216-013-7068-x. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

MOR BAKLAVA HAKKINDA PEK BİLİNMEYENLER

Ülkemizde bazı şeyleri değiştirmenin zamanı geldi de geçiyor bile. Bunlardan en önemlisi de belki tüketim alışkanlıklarını değiştirip, daha sağlıklı bir tüketime geçebilmek. Peki ya bunu nasıl başarabiliriz? Yani toplumumuzun daha sağlıklı beslenmesini nasıl sağlayabiliriz? Sonuçta beslenme bir alışkanlık ve geleneksel tüketimlerimiz de (ekmek, baklava vs.) ortada. Kimi yörelerimiz eti bol yerken, kimi yörelerimiz ekmeği bol tüketiyor. Toplumumuzun geneline bakarsak ise ülkemizde yaşayan bir insan günlük toplam enerji ihtiyacının %50’sini sadece ekmekten karşılıyor! Bu müthiş bir rakam. Kriz dönemlerinde bu ihtiyacı karşılama oranı (muhtemelen şimdi de öyledir) %70’lere çıkıyor. Yani toplumumuza “ekmek tüketmeyin” demek abeste iştigal. Peki ya o zaman ne yapacağız? Toplumumuzu nasıl sağlıklı besleyeceğiz? Bunu yapmanın en doğru yollarından bir tanesi de toplumumuzun sıklıkla tükettiği gıdaları farklı ve doğal bileşenlerce zenginleştirmek! Bunu da ancak ileri teknoloji kullanarak gerç

Mor Fırıncılık Ürünleri 2020’ye Damgasını Vuracak!

Mor ekmek, mor simit, mor bazlama derken mor kurabiyeler, mor baklavalar, mor cheesecake’ler, mor muffinler, mor galetalar yakın zamanda raflarda yerini alacak. Mor renkli ürünler gün geçtikçe ülkemizde giderek yaygınlaşıyor. Bu yaygınlaşmanın temellerinde mor rengin çekici gelmesi ve insanların mor renkli ürünleri tükettiklerinde duydukları mutluluk duygusu gelmekte. Mor renk aslında kraliyet rengi. Geçmiş zamanlarda ve günümüzde de hala krallıkla yönetilen yerlerde mor renk soylular tarafından kullanılıyor. O nedenle mor rengin içimize kazınmış böyle bir üstünlüğü de var. Örneğin mor renkli fırıncılık ürünleri hediye seçimlerinde daha çok kullanılıyor. İnsanlar birbirlerine hediye etmek için mor renkli ürünleri tercih ediyorlar. Paylaşımın bu kadar yoğun olduğu bir ortamda, yaygınlığın da ardından gelmesi kaçınılmaz duruyor. Gelelim bu mor fırıncılık ürünlerinin nasıl üretildiğine. Çünkü işin tüm detayları orada. Mor fırıncılık ürünlerine eğer sahte ve kimyasal boyalar kull

Türkiye Alzheimer Görülme Sıklığında Dünyada Birinci Sırada!!!

Bilim dünyasının mihenk taşlarından biri olan The LANCET dergisinde bir yayına rastladım bu sabah. Ve moralim oldukça bozuldu. Dünya'da Alzheimer hastalığının görülme sıklığını konu alan bir makaleydi bu. Ben ülkemizin Alzheimer görülme sıklığında gelecek yıllarda Dünya'da ilk 10 ülke arasında olacağını hep söylerdim konferanslarda, konuşmalarımda.. Ama hiç 1 numara olacağını düşünmemiştim. Fakat bu çalışma gösteriyor ki ülkemiz çoktan Dünya birinciliğine yerleşmiş durumda. Alzheimer demek ailelerin dağılması demek. Alzheimer demek hayatınızda başınıza ve çevrenizin başına gelmiş en kötü şey demek. Ekonomik ve psikolojik yönden en yakınlarımızı da çökerten bir hastalık Alzheimer.. Ve ülkemizde bu hastalığa yakalanmış yüzbinler var. Bu yüzbinlerce aile demek! Alzheimer'ın gelişiminde beslenme en önemli faktör. Yüksek şekerli beslenme Alzheimer gelişiminin temelinde yer alıyor. Tükettiklerimizi sağlıklı bileşenlerce zenginleştirmeliyiz. Fonksiyonel gıdalara hepimizin ge