Ana içeriğe atla

MOR EKMEK GELECEĞİN TRENDİ OLMA YOLUNDA İLERLİYOR!



Ekmek toplumumuz için temel enerji kaynağı ve dünyanın birçok ülkesinde yaygınlıkla tüketilen bir besin. Gelenekselde bilinen fakat sanayi devrimi ile kaybolan gıda ile sağlık ilişkisinin tekrardan gündeme gelmesi endüstriyel olarak üretilen ekmeğinde sağlık faydalarını tartışılır bir boyuta taşıdı. Beyaz ekmeğin sağlıksız olduğu, tahıllı ekmeklere yönelmek gerektiği, atalık buğday tartışmalarından tutunda GDO’lu ekmek tartışmalarına kadar birçok boyutta tartışmalar sürdürüldü. Tüm bu tartışmaların yanı sıra toplumumuz enerji ihtiyacının %50’sini ekmekten karşılamaya devam etti. Ekonomik kriz zamanlarında bu tüketim oranı %70 oranlarına kadar da çıkmakta. Yani ekmek yediklerimizin en başında gelen bir tüketim malzemesi. O nedenle yaşamımızdan çıkartabilmemiz toplum olarak pek mümkün görünmüyor.

Ekmeği zararlı yapan şeylerin başında ekmeğin kan şekerini bir anda yükseltmesi ve böylece kan şekeri değerlerimizi, insülin salınımını bozması gelmekte. Kan şekeri düzenimizin bozulması da başta diyabet olmak üzere birçok hastalığa kapı aralamakta, obezite, kalp-damar hastalıkları, metabolik sendrom gibi hastalıklar peşi sıra gelmektedir. Ekmekteki kan şekerini bir anda yükseltme probleminin önüne geçebilmek için içerisine farklı tahıllar eklenmekte. Böylece sindirimi daha yavaş, kan şekerini yükseltmediği düşünülen, lif kaynağı ekmekler elde edilmekte. Fakat yapılan bilimsel çalışmalarda tahıllı ekmeklerin de beyaz ekmeğe benzer şekilde yüksek glisemik indeksli oldukları ortaya konmuş durumda. Aralarındaki fark ise içerdikleri lif oranından gelmekte. Böylece biraz lif, daha az ekmek tüketimi olmakta ve insanlar kendilerini daha sağlıklı hissettiklerini psikolojik olarak hissetmektedirler.

Ekmek tartışmalarına son günlerde bir ekmek çeşidi daha eklendi, MOR EKMEK. Mor ekmek bilimsel temelde geliştirilmiş, oldukça iddialı bir şekilde girdi yaşamımıza. Mor ekmek temelde mor sebze meyvelerden elde edilen renk maddeleriyle zenginleştirilmiş, dolayısıyla mor renkte bir ekmek çeşidi. Doğal antioksidan bileşenler içermesi yönünden oldukça iyi dizayn edilmiş, güçlü antioksidan özellikler sergileyen antosiyaninler denilen bileşenleri belli bir oranda içerdiği bilinen şu ana kadar yapılmış neredeyse en zengin ekmeklerden biri. Antosiyaninlerin sağlık adına faydalarını konu alan bugüne kadar yayınlanmış 12.000’in üzerinde bilimsel yayın mevcut. Yani altı bilimsel olarak oldukça dolu bir ürün.

Nasıl Geliştiriliyor?

Mor ekmek geliştirilirken, normal un, su, maya ve tuzun içerisine MorMiks ismi verilen toz formda ve içeriğini mor sebze ve meyvelerden alan aktif bir içerik ekleniyor. MorMiks, SANKARA Beyin ve Biyoteknoloji Araştırma Merkezi tarafından geliştirilen ve STANDARDİZE dozda antosiyanin içeren yenilikçi bir ürün. Standart olması şu anlama geliyor: Siz hangi oranda Mormiks katarsanız, o oranda antosiyanini standart bir şekilde içeriyor anlamını taşıyor. MorMiks yerine sebze ve meyvelerin kullanılmasıyla elde edilen ekmeklerde antosiyaninler standart bir dozda olmuyor. Ayrıca MorMiks’in içeriğinde bulunan aktif bileşenler ısıdan çok fazla etkilenmiyorlar. Fakat bazı sebze ve meyvelerde bulunan antosiyaninler ısıya oldukça duyarlılar ve 50 derecenin üzerinde kahverengiye dönüyorlar. MorMiks’le yapılan unlu mamüllerde ya da ekmeklerde ise bu durumla karşılaşılmıyor.

Mormiks “moleküler saflaştırma” adı verilen ileri bir teknoloji kullanılarak üretiliyor. İçerdiği bileşenler saflaştırıldığı için elde edildiği kaynak sebze ve meyvelerin tatlarını, kokularını vs. barındırmıyor. Yani mor ekmekler normal ekmek tadındalar. Bu da tüketici açısından tüketiminin kolaylığı açısından oldukça büyük kolaylık sağlıyor. Düşünsenize böğürtlenli inanılmaz derecede şekerli ekmekler tükettiğinizi. Mormiks’le yapılan ekmeklerde böyle bir durum söz konusu değil. Ekşi mayalı ekmekleriniz dahi aynı lezzetinde oluyor. Söylemek istediğimiz bir başka durum ise MorMiks formülasyonunda asla PANCAR kullanmıyoruz. Çünkü pancar bitkisi antosiyanin içermiyor. Piyasada rastlayacağınız, toprak tadında pancarlı ekmekler mor ekmek değil. Piyasada ayrıca Mor Havuç kullanılarak yapılan ekmeklerde mevcut. Bu ekmekler de MorMiks’le yapılan ekmeklerle ilgisi yok. Çünkü her mor havuç standart bir dozda antosiyanin içermiyor ve sağlık faydası gösterebilecek dozlara ulaşabilmek pek mümkün değil.

Mor Ekmek sadece Mor Renkli Ekmek mi? Sağlık faydaları neler?

Mor Ekmek sadece Mor Renkli Ekmek değildir. Çünkü mor rengi veren ve bazı bitkilerde bulunan mor renkli pigmentler olan antosiyaninler, düzenli tüketildiklerinde insanlar üzerinde sağlık faydaları gösteren oldukça özel bileşenlerdir. Burada önemli olan düzenli tüketmek ve böylece sağlığa bir fayda sağlamaktır. Mor ekmeğin 100 gramında 20 mg antosiyanin ve bitkilerden gelen 150 mg polifenol vardır. Bu antosiyaninler ve polifenoller insanların daha sağlıklı bir yaşam için alması gereken antioksidan ihtiyaçlarını karşılamada destek olmaktadır. Günlük ortalama 750 mg ile 1000 mg arasında polifenol tüketiminin insan sağlığının korunmasında oldukça etkili olduğu bilimsel literatürden elde edilen veriler ışığında bir gerçektir. İnsanlığın düzenli olarak tükettiği tek antioksidan kaynağı çay ve kahvedir. Bunun haricinde diğer tüketimlerden yeterli düzeyde antioksidan temin edememektedir. Antioksidanlar yaşamın devamı için elzem olmasa bile bizi hastalık etmenlerine karşı koruyan, sağlığımızı güçlendiren, bizi daha dinç, daha aktif, daha motive yapan oldukça özel bileşenlerdir. Hali hazırda bilinen 30.000’i aşkın polifenol ve 1.000.000’u aşkın türevi söz konusudur. Bu bileşenlerin düzenli tüketimlerinde antikanser özellik sergiledikleri, bizleri obeziteden korudukları, kan lipid profilimizi iyileştirdikleri, Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıklara karşı korudukları, daha sağlıklı yaşama ulaşmada kas gücümüzü arttırdıkları, beyin aktivitemizi ve bilişsel fonksiyonlarımızı iyileştirdikleri üzerine yüzbinlerce makale vardır. Bu makalelelere https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/ adresinden erişilebilir. Arama çubuğuna “anthocyanins” ya da “polyphenols” gibi terimler yazdığınızda karşınıza birçok bilimsel makale çıkacaktır.

Gerçekleştirmek istediğimiz hedeflerin başında toplumumuza düzenli ve güvenli antioksidan desteği sağlayacak ürünler geliştirmek ve bu ürünleri toplum sağlığını korumak adına yaygınlaştırmak gelmektedir. Mor ekmekler de bu ürünlerin başında gelen yenilikçi ve gelecekte trend olabilecek oldukça özel bir ürün. Düzenli tüketiminde sağlığımızın gelişimini destekleyen, oldukça etkili olan, etkileri kliniğe yansıyan, gelecek yaşamımızda daha sıklıkla karşılaşacağımız bir üründür mor ekmek.
Mor ekmeğin sağlık faydalarının başında kan şekerini dengelemesi ve tüketildiği zaman kan şekerini bir anda yükseltmemesi gelmektedir. Bu özelliklerinden dolayı glisemik indeksinin düşük olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Diğer ekmeklere göre ortalama %20 oranında glisemik indeksi yani kan şekerini bir anda yükseltme oranı düşüktür. Kan şekeri dengesizlikleri yaşamımızı ciddi şekilde etkileyen, davranışlarımızı dahi değiştirebilecek düzeyde kritik sağlık belirteçleridir. Kan şekeri dengesizliklerini sadece diyabet hastaları yaşamaz. Normal, sağlıklı insanlarda da kan şekeri dengesizlikleri görülebilmektedir.  Yaşamımızda göz kararması, daha sık acıkma ve yemek yedikten sonra gelen uyku ve ağırlaşma hep kan şekeri dengesizliklerinin nedenlerindendir. Düzenli antosiyanin tüketimiyle bu gibi krizleri bir daha yaşamamanız söz konusu olabilir.

Antosiyaninler beyin sağlığımız için de oldukça etkili bileşenlerdir. Kognitif fonksiyonlarımızın yerinde olması, daha güçlü bir hafızaya sahip olmamız, endişe, kaygı, stres gibi durumlarımızın üstesinden gelmemiz için yapmamız gereken sadece düzenli antosiyanin tüketimi olmalıdır. Antosiyaninler yüksek dozlarda dahi oldukça güvenli kaynaklardır. O nedenle herhangi bir yan etki görünmesi mümkün değildir.

Mor ekmek gelecekte hepimizin sofrasında yer alacak bir besindir. O nedenle ekmek üreten tüm fırınların mor ekmekte üretmesini sağlamak bizler için bir borçtur. Gelin daha sağlıklı bir yaşam düzenine hep birlikte geçelim. Hastalıklarla savaşımızı sağlıklı gıdalarla başlatalım.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

MOR BAKLAVA HAKKINDA PEK BİLİNMEYENLER

Ülkemizde bazı şeyleri değiştirmenin zamanı geldi de geçiyor bile. Bunlardan en önemlisi de belki tüketim alışkanlıklarını değiştirip, daha sağlıklı bir tüketime geçebilmek. Peki ya bunu nasıl başarabiliriz? Yani toplumumuzun daha sağlıklı beslenmesini nasıl sağlayabiliriz? Sonuçta beslenme bir alışkanlık ve geleneksel tüketimlerimiz de (ekmek, baklava vs.) ortada. Kimi yörelerimiz eti bol yerken, kimi yörelerimiz ekmeği bol tüketiyor. Toplumumuzun geneline bakarsak ise ülkemizde yaşayan bir insan günlük toplam enerji ihtiyacının %50’sini sadece ekmekten karşılıyor! Bu müthiş bir rakam. Kriz dönemlerinde bu ihtiyacı karşılama oranı (muhtemelen şimdi de öyledir) %70’lere çıkıyor. Yani toplumumuza “ekmek tüketmeyin” demek abeste iştigal. Peki ya o zaman ne yapacağız? Toplumumuzu nasıl sağlıklı besleyeceğiz? Bunu yapmanın en doğru yollarından bir tanesi de toplumumuzun sıklıkla tükettiği gıdaları farklı ve doğal bileşenlerce zenginleştirmek! Bunu da ancak ileri teknoloji kullanarak gerç

Mor Fırıncılık Ürünleri 2020’ye Damgasını Vuracak!

Mor ekmek, mor simit, mor bazlama derken mor kurabiyeler, mor baklavalar, mor cheesecake’ler, mor muffinler, mor galetalar yakın zamanda raflarda yerini alacak. Mor renkli ürünler gün geçtikçe ülkemizde giderek yaygınlaşıyor. Bu yaygınlaşmanın temellerinde mor rengin çekici gelmesi ve insanların mor renkli ürünleri tükettiklerinde duydukları mutluluk duygusu gelmekte. Mor renk aslında kraliyet rengi. Geçmiş zamanlarda ve günümüzde de hala krallıkla yönetilen yerlerde mor renk soylular tarafından kullanılıyor. O nedenle mor rengin içimize kazınmış böyle bir üstünlüğü de var. Örneğin mor renkli fırıncılık ürünleri hediye seçimlerinde daha çok kullanılıyor. İnsanlar birbirlerine hediye etmek için mor renkli ürünleri tercih ediyorlar. Paylaşımın bu kadar yoğun olduğu bir ortamda, yaygınlığın da ardından gelmesi kaçınılmaz duruyor. Gelelim bu mor fırıncılık ürünlerinin nasıl üretildiğine. Çünkü işin tüm detayları orada. Mor fırıncılık ürünlerine eğer sahte ve kimyasal boyalar kull

Türkiye Alzheimer Görülme Sıklığında Dünyada Birinci Sırada!!!

Bilim dünyasının mihenk taşlarından biri olan The LANCET dergisinde bir yayına rastladım bu sabah. Ve moralim oldukça bozuldu. Dünya'da Alzheimer hastalığının görülme sıklığını konu alan bir makaleydi bu. Ben ülkemizin Alzheimer görülme sıklığında gelecek yıllarda Dünya'da ilk 10 ülke arasında olacağını hep söylerdim konferanslarda, konuşmalarımda.. Ama hiç 1 numara olacağını düşünmemiştim. Fakat bu çalışma gösteriyor ki ülkemiz çoktan Dünya birinciliğine yerleşmiş durumda. Alzheimer demek ailelerin dağılması demek. Alzheimer demek hayatınızda başınıza ve çevrenizin başına gelmiş en kötü şey demek. Ekonomik ve psikolojik yönden en yakınlarımızı da çökerten bir hastalık Alzheimer.. Ve ülkemizde bu hastalığa yakalanmış yüzbinler var. Bu yüzbinlerce aile demek! Alzheimer'ın gelişiminde beslenme en önemli faktör. Yüksek şekerli beslenme Alzheimer gelişiminin temelinde yer alıyor. Tükettiklerimizi sağlıklı bileşenlerce zenginleştirmeliyiz. Fonksiyonel gıdalara hepimizin ge