Ekmek toplumumuz için temel
enerji kaynağı ve dünyanın birçok ülkesinde yaygınlıkla tüketilen bir besin.
Gelenekselde bilinen fakat sanayi devrimi ile kaybolan gıda ile sağlık
ilişkisinin tekrardan gündeme gelmesi endüstriyel olarak üretilen ekmeğinde sağlık
faydalarını tartışılır bir boyuta taşıdı. Beyaz ekmeğin sağlıksız olduğu,
tahıllı ekmeklere yönelmek gerektiği, atalık buğday tartışmalarından tutunda
GDO’lu ekmek tartışmalarına kadar birçok boyutta tartışmalar sürdürüldü. Tüm bu
tartışmaların yanı sıra toplumumuz enerji ihtiyacının %50’sini ekmekten
karşılamaya devam etti. Ekonomik kriz zamanlarında bu tüketim oranı %70
oranlarına kadar da çıkmakta. Yani ekmek yediklerimizin en başında gelen bir
tüketim malzemesi. O nedenle yaşamımızdan çıkartabilmemiz toplum olarak pek
mümkün görünmüyor.
Ekmeği zararlı yapan şeylerin
başında ekmeğin kan şekerini bir anda yükseltmesi ve böylece kan şekeri
değerlerimizi, insülin salınımını bozması gelmekte. Kan şekeri düzenimizin
bozulması da başta diyabet olmak üzere birçok hastalığa kapı aralamakta,
obezite, kalp-damar hastalıkları, metabolik sendrom gibi hastalıklar peşi sıra
gelmektedir. Ekmekteki kan şekerini bir anda yükseltme probleminin önüne
geçebilmek için içerisine farklı tahıllar eklenmekte. Böylece sindirimi daha
yavaş, kan şekerini yükseltmediği düşünülen, lif kaynağı ekmekler elde
edilmekte. Fakat yapılan bilimsel çalışmalarda tahıllı ekmeklerin de beyaz
ekmeğe benzer şekilde yüksek glisemik indeksli oldukları ortaya konmuş durumda.
Aralarındaki fark ise içerdikleri lif oranından gelmekte. Böylece biraz lif,
daha az ekmek tüketimi olmakta ve insanlar kendilerini daha sağlıklı
hissettiklerini psikolojik olarak hissetmektedirler.
Ekmek tartışmalarına son günlerde
bir ekmek çeşidi daha eklendi, MOR EKMEK. Mor ekmek bilimsel temelde
geliştirilmiş, oldukça iddialı bir şekilde girdi yaşamımıza. Mor ekmek temelde
mor sebze meyvelerden elde edilen renk maddeleriyle zenginleştirilmiş,
dolayısıyla mor renkte bir ekmek çeşidi. Doğal antioksidan bileşenler içermesi
yönünden oldukça iyi dizayn edilmiş, güçlü antioksidan özellikler sergileyen
antosiyaninler denilen bileşenleri belli bir oranda içerdiği bilinen şu ana
kadar yapılmış neredeyse en zengin ekmeklerden biri. Antosiyaninlerin sağlık
adına faydalarını konu alan bugüne kadar yayınlanmış 12.000’in üzerinde
bilimsel yayın mevcut. Yani altı bilimsel olarak oldukça dolu bir ürün.
Nasıl Geliştiriliyor?
Mor ekmek geliştirilirken, normal
un, su, maya ve tuzun içerisine MorMiks ismi verilen toz formda ve içeriğini
mor sebze ve meyvelerden alan aktif bir içerik ekleniyor. MorMiks, SANKARA
Beyin ve Biyoteknoloji Araştırma Merkezi tarafından geliştirilen ve STANDARDİZE
dozda antosiyanin içeren yenilikçi bir ürün. Standart olması şu anlama geliyor:
Siz hangi oranda Mormiks katarsanız, o oranda antosiyanini standart bir şekilde
içeriyor anlamını taşıyor. MorMiks yerine sebze ve meyvelerin kullanılmasıyla
elde edilen ekmeklerde antosiyaninler standart bir dozda olmuyor. Ayrıca
MorMiks’in içeriğinde bulunan aktif bileşenler ısıdan çok fazla
etkilenmiyorlar. Fakat bazı sebze ve meyvelerde bulunan antosiyaninler ısıya
oldukça duyarlılar ve 50 derecenin üzerinde kahverengiye dönüyorlar. MorMiks’le
yapılan unlu mamüllerde ya da ekmeklerde ise bu durumla karşılaşılmıyor.
Mormiks “moleküler saflaştırma”
adı verilen ileri bir teknoloji kullanılarak üretiliyor. İçerdiği bileşenler
saflaştırıldığı için elde edildiği kaynak sebze ve meyvelerin tatlarını,
kokularını vs. barındırmıyor. Yani mor ekmekler normal ekmek tadındalar. Bu da
tüketici açısından tüketiminin kolaylığı açısından oldukça büyük kolaylık
sağlıyor. Düşünsenize böğürtlenli inanılmaz derecede şekerli ekmekler tükettiğinizi.
Mormiks’le yapılan ekmeklerde böyle bir durum söz konusu değil. Ekşi mayalı
ekmekleriniz dahi aynı lezzetinde oluyor. Söylemek istediğimiz bir başka durum
ise MorMiks formülasyonunda asla PANCAR kullanmıyoruz. Çünkü pancar bitkisi antosiyanin
içermiyor. Piyasada rastlayacağınız, toprak tadında pancarlı ekmekler mor ekmek
değil. Piyasada ayrıca Mor Havuç kullanılarak yapılan ekmeklerde mevcut. Bu
ekmekler de MorMiks’le yapılan ekmeklerle ilgisi yok. Çünkü her mor havuç
standart bir dozda antosiyanin içermiyor ve sağlık faydası gösterebilecek dozlara
ulaşabilmek pek mümkün değil.
Mor Ekmek sadece Mor Renkli Ekmek
mi? Sağlık faydaları neler?
Mor Ekmek sadece Mor Renkli Ekmek
değildir. Çünkü mor rengi veren ve bazı bitkilerde bulunan mor renkli pigmentler
olan antosiyaninler, düzenli tüketildiklerinde insanlar üzerinde sağlık faydaları
gösteren oldukça özel bileşenlerdir. Burada önemli olan düzenli tüketmek ve böylece
sağlığa bir fayda sağlamaktır. Mor ekmeğin 100 gramında 20 mg antosiyanin ve bitkilerden
gelen 150 mg polifenol vardır. Bu antosiyaninler ve polifenoller insanların daha
sağlıklı bir yaşam için alması gereken antioksidan ihtiyaçlarını karşılamada
destek olmaktadır. Günlük ortalama 750 mg ile 1000 mg arasında polifenol
tüketiminin insan sağlığının korunmasında oldukça etkili olduğu bilimsel
literatürden elde edilen veriler ışığında bir gerçektir. İnsanlığın düzenli
olarak tükettiği tek antioksidan kaynağı çay ve kahvedir. Bunun haricinde diğer
tüketimlerden yeterli düzeyde antioksidan temin edememektedir. Antioksidanlar
yaşamın devamı için elzem olmasa bile bizi hastalık etmenlerine karşı koruyan,
sağlığımızı güçlendiren, bizi daha dinç, daha aktif, daha motive yapan oldukça
özel bileşenlerdir. Hali hazırda bilinen 30.000’i aşkın polifenol ve 1.000.000’u
aşkın türevi söz konusudur. Bu bileşenlerin düzenli tüketimlerinde antikanser
özellik sergiledikleri, bizleri obeziteden korudukları, kan lipid profilimizi
iyileştirdikleri, Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıklara karşı
korudukları, daha sağlıklı yaşama ulaşmada kas gücümüzü arttırdıkları, beyin
aktivitemizi ve bilişsel fonksiyonlarımızı iyileştirdikleri üzerine yüzbinlerce
makale vardır. Bu makalelelere https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/
adresinden erişilebilir. Arama çubuğuna “anthocyanins” ya da “polyphenols” gibi
terimler yazdığınızda karşınıza birçok bilimsel makale çıkacaktır.
Gerçekleştirmek istediğimiz
hedeflerin başında toplumumuza düzenli ve güvenli antioksidan desteği
sağlayacak ürünler geliştirmek ve bu ürünleri toplum sağlığını korumak adına
yaygınlaştırmak gelmektedir. Mor ekmekler de bu ürünlerin başında gelen
yenilikçi ve gelecekte trend olabilecek oldukça özel bir ürün. Düzenli
tüketiminde sağlığımızın gelişimini destekleyen, oldukça etkili olan, etkileri
kliniğe yansıyan, gelecek yaşamımızda daha sıklıkla karşılaşacağımız bir
üründür mor ekmek.
Mor ekmeğin sağlık faydalarının
başında kan şekerini dengelemesi ve tüketildiği zaman kan şekerini bir anda
yükseltmemesi gelmektedir. Bu özelliklerinden dolayı glisemik indeksinin düşük
olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Diğer ekmeklere göre ortalama %20 oranında
glisemik indeksi yani kan şekerini bir anda yükseltme oranı düşüktür. Kan
şekeri dengesizlikleri yaşamımızı ciddi şekilde etkileyen, davranışlarımızı
dahi değiştirebilecek düzeyde kritik sağlık belirteçleridir. Kan şekeri
dengesizliklerini sadece diyabet hastaları yaşamaz. Normal, sağlıklı insanlarda
da kan şekeri dengesizlikleri görülebilmektedir. Yaşamımızda göz kararması, daha sık acıkma ve yemek
yedikten sonra gelen uyku ve ağırlaşma hep kan şekeri dengesizliklerinin
nedenlerindendir. Düzenli antosiyanin tüketimiyle bu gibi krizleri bir daha
yaşamamanız söz konusu olabilir.
Antosiyaninler beyin sağlığımız
için de oldukça etkili bileşenlerdir. Kognitif fonksiyonlarımızın yerinde
olması, daha güçlü bir hafızaya sahip olmamız, endişe, kaygı, stres gibi
durumlarımızın üstesinden gelmemiz için yapmamız gereken sadece düzenli
antosiyanin tüketimi olmalıdır. Antosiyaninler yüksek dozlarda dahi oldukça
güvenli kaynaklardır. O nedenle herhangi bir yan etki görünmesi mümkün
değildir.
Mor ekmek gelecekte hepimizin sofrasında
yer alacak bir besindir. O nedenle ekmek üreten tüm fırınların mor ekmekte üretmesini
sağlamak bizler için bir borçtur. Gelin daha sağlıklı bir yaşam düzenine hep
birlikte geçelim. Hastalıklarla savaşımızı sağlıklı gıdalarla başlatalım.
Yorumlar
Yorum Gönder