Sağlıklı bir yaşam için günlük
olarak düzenli bir şekilde almamız gereken vitamin ve mineraller vardır. Bu
mineral ve vitaminlerin gıda takviyesi yoluyla mı yoksa gıdalarla mı almamız
gerektiği tartışması bilimsel camiada hiç bitmeyecek bir şekilde devam
etmektedir. Fakat bugün yayınlanan geniş çaplı bir bilimsel çalışma (http://dx.doi.org/10.7326/M18-2478),
tartışmanın bazı noktalarını bitirecek gibi duruyor. Amerika’da yapılan ve 30.000’in
üzerinde katılımcı ile gerçekleştirilen çalışmada gerçekten çok çarpıcı verilere
yer veriliyor. Günlük olarak düzenli alınan vitamin-mineral takviyelerinin sağlıklı
yaşam süresiyle (yaşamı uzatmada ya da kısaltmada) herhangi bir ilişkisi
bulunamamış. Hatta fazla alınan kalsiyumun kanser hastalarının yaşam sürelerini
kısalttığı bulunmuş. A, K vitamini gibi vitaminlerin ve magnezyum, bakır, çinko
gibi minerallerin gıda takviyeleri ile değil de besinlerle yeterli miktarda alımının
ölüm riskini azalttığı bulunmuş.
Yapılan çalışmalar gösteriyor ki
sektör yavaş yavaş “vitamin-mineral takviyeleri”nden vazgeçerek çok daha etkili
bileşenler olan polifenollere ve polifenollerin kapsül, tablet gibi formlarına
daha çok yönelecek. Son çalışmalar bu yönde bir eğilimin gerçekleşeceğini bana
gösteriyor. Artık vitamin/mineral takviyelerinin popülaritesi geçiyor. Son
yapılan bilimsel çalışmalar da bunu doğrudan destekleyecek nitelikte veriler
sunuyorlar. Yalnız burada karıştırılmaması gereken şey tüm gıda takviyelerinin “faydasız”
olduğu değildir. Çünkü piyasada farklı kaynaklardan elde edilmiş, binlerce
farklı bileşen gıda takviyesi olarak satılmaktadır. Buradaki bilimsel yayına
konu olan sadece vitamin ve mineral takviyeleridir. Bunun haricinde diğer gıda
takviyelerini konu alan bir çalışma bu yayında yapılmamıştır. Elbette
genellemek her zaman sakıncalıdır. Örneğin geçmişte “antioksidanlar kanser
yapıyor” başlığıyla birçok haber yapıldı. Fakat bu haberin yapıldığı kaynak
yayına bakıldığında E vitamininin bazı kanser türlerinin hayatta kalımı
azalttığı bulunmuştu, tıpkı bu bilimsel yayında vitamin ve mineral
takviyelerinden kalsiyumun günde 1.000 mg/gün’den fazla alınmasının bazı kanser
türlerinde ölüm riskini arttırdığının bulunması gibi. O nedenle genelleme
yapmadan önce hangi bileşenin, ölüm riskiyle eşleştirildiğini iyi incelemek
gerekiyor. Bilindiği üzere 1.000.000’u aşkın sayıda antioksidan özellik
gösteren bileşen var ve bu bileşenlerin hangi hastalık üzerine, hangi dozlarda,
ne kadar süre boyunca uygulandığı konusu, bileşenin etkisinin ortaya çıkması
açısından oldukça önem taşıyor. Bu konuda yapılmış yüzbinlerce bilimsel yayın
mevcut. Bu yayınlardan birinin alıp genellenmesi doğru bilginin aktarımını
sağlamıyor.
Biz Sankara Beyin ve Biyoteknoloji
Araştırma Merkezi olarak özellikle polifenol yapıdaki doğal bileşenlerin sağlığımız
üzerindeki etkilerini farklı bilimsel laboratuvarda oldukça detaylı bir şekilde
araştırıyor ve bilimsel çalışmalara dayalı ürünler geliştiriyoruz.
Bilgi için: www.sankara.com.tr
Ürünler için: www.sankaragida.com
#bilim #teknoloji #sağlık #fonksiyonelgıda
#sankaraaraştırmamerkezi
Yorumlar
Yorum Gönder